Proč lidé přechází k veganství?

________________________________________________________

Přechod na tento životní styl byl pro mě jednou z klíčových událostí, které silně ovlivnily mé nazírání na život, otevřely prostor novým hodnotám a postojům a dovolím si říct, že část mého života změnily k lepšímu.
Předem říkám, že toto není žádné vnucování přesvědčení. Naprosto chápu, že šíření veganství někomu může lehce lézt krkem, taky mi to dřív občas vadilo. Jenomže po tom, co jsem se rozhodla s tímto životním stylem začít, ve mě vznikaly myšlenky jako....Proč jsem to sakra nevěděla dřív? 
Když jsem totiž zjistila, co svými penězi a názory ve skutečnosti podporuji, cítila jsem se hrozně. Vinila jsem z toho jak sebe tak svět, že mi o tom nedal vědět dřív. Cítila jsem se, jako bych se probudila z dlouhého spánku, do kterého už se nikdy nechci vrátit. A proto bych vám ráda ukázala, o co vlastně jde, protože věřím, že jsou mezi vámi lidé, kteří by to později taky ocenili i když si třeba teď myslí, že ne. 

Budu tedy vydávat články se zamýšlením nad různými otázkami souvisejícími s veganstvím, abych jej mohla ostatním ukázat v tom pravém světle, protože je stále dost lidí, kteří jím opovrhují,  řekla bych hlavně “díky” těm, kteří ho nedokáží ~tak nějak správně~ rozšiřovat. A je to škoda! Kolikrát se ani nedá divit, že nás lidé nahází do jednoho pytle fanatiků, trapných lidí toužících po obdivu a kdo ví čeho ještě. 
Ráda bych vás však ujistila, že stejně jako u ostatních skupinek lidí se mezi námi kromě těchto najdou i hrozně fajn lidi. 

Na začátek by se hodilo dodat, že veganství není jen o stravě. Týká se celkového vedení našeho života. Spolu s masem, mlékem, vejci a medem se odmítají např. kožené a kožešinové výrobky, kosmetika a prostředky obsahující zvířecí produkty, cirkusy,….zkrátka všechno, co se podílí na zneužívání zvířat.
Většinou se budu zaměřovat jen na některou z těchto složek, ale to neznamená, že je to to jediné, na čem veganství stojí.
První mě napadlo promluvit o takovém nejčastějším důvodu, proč lidé přejdou na tento životní styl a taky vlastně vynést svoji úvahu nad tím, proč to tak je. Nedozvíte se tu co se děje zvířatům, protože jsou na to hezky napsané články a taky videa, na které raději nasměruji v průběhu článku. Tohle bude takové menší přiblížení toho, co člověka k veganství přivádí, odpovídání na pár proti-argumentů a nabídnutí otázek k položení nám samotným. 
________________________________________________________

Proč lidé, kteří celý život jedli maso, přejdou k veganství?
(っ◔◡◔)っ                                                                                                  ╰(◡‿◡✿╰)

Odpověď znám moc dobře, protože jsem jedním z nich. Maso mi vždycky chutnalo, řekla bych, většina druhů. Když se ke mně poprvé dostávaly myšlenky vegetariánství, bylo divné si představit, že bych najednou měla přestat jíst něco, co mám ráda a na co jsem zvyklá.

Po nějakém čase ve mě nakonec dozrála citlivost do takové míry, že jsem to dokázala pochopit.
Obecně bych tomu dala název

 p r o c i t n u t í 

Člověk tak nějak procitne. Přece jen tak velkou část svého života nezmění kvůli tomu, aby byl zajímavý, ale právě protože pocítí něco natolik silného - tu zvrácenost a obrovskou bolest, že ho to k tomu dovede, dá se říct, samo.
 ("nutí pro cit")!

Každý z nás se narodil jako bytost schopná soucítit, tvořit si citové vztahy k druhým – a tím myslím i ke zvířatům. Proto taky doma chováme psy, kočky, papoušky a několik dalších zvířecích kamarádů. I když je to jen malinká (někdo může říct bezvýznamná) myška, máme ji moc rádi a staráme se o ni s láskou.
Na druhou stranu jsme si vytvořili taky skupinu zvířat, o které se rozhodlo, že jejím smyslem bude přinášení uspokojení našim chuťovým buňkám a zvětšování bříška naší peněženky - což určitě nebylo první myšlenkou chování tzv. hospodářských zvířat. Ze začátku jsme se k tomuto kroku uchýlili, abychom měli dostatek potravy pro ukojení našeho hladu a k přežití. Nakonec to dopadlo tak, jak to dopadlo... 

Proč vůbec v dnešní době takto oddělujeme hospodářská zvířata od těch ostatních? 

Ano, většina z nás je na to zvyklá, protože to tak nějakou dobu funguje a tak nás ani nenapadne nad tím přemýšlet a když už nám tuto myšlenku někdo nabídne, často se držíme většinového názoru. Vlastně už to máme v sobě tak nějak nastavené a sami máme city k hospodářským zvířatům utlumené. Možná by se to změnilo kdybychom s nimi navázali bližší kontakt.
 Proč by se měl  život dvou podobných zvířat tak lišit? Jedno má stejné právo na šťastný a svobodný život jako to druhé. Pouze část lidí se rozhodla, že si s nimi bude dělat co chce, protože je dokáží přemoci. Žádná bytost si však nezaslouží být zneužívána pro něčí potěšení. Tímto se dá říct, že znehodnocujeme život, stvoření.
Většina zvířat cítí bolest i strach stejně jako my.
 Když někdo mluví o jedení psů, lidé se šklebí, protože u nás to není zvykem. Stejně tak se hinduistům hnusí naše zabíjení krav, muslimům naše jedení prasat... Je to všechno věc nějakého zvyku v dané kultuře.
Pokud tedy máme zájem chránit zvířata, bylo by dobré se podívat na tuto naši tradici i tradice ostatních trochu jinak. Zhodnotit, jestli je důležitější chránit živou bytost nebo zvyk. Podívat se na to z pohledu zvířat. Žádný tvor nechce trpět, bohužel se to dennodenně děje a člověk přejde k veganství právě protože tuto skutečnost pochopí.


Někteří lidé se taky často ohlíží na argument -  Člověk přece vždycky maso jedl. Jenomže… proč bychom se s tím dnes měli ztotožňovat? Doba se mění a člověk dříve dělal hromadu věcí, které už dávno neděláme. Tak to abychom se odstěhovali zpátky do pralesa, pokud se toho chceme tak držet. 

S nejvyšší pravděpodobností o tom lidé pochybují především z hlediska vlastního zdraví. Myslí si, že živočišné produkty jsou jediným zdrojem některých živin.
Dnes však víme, že veganská strava je vhodná pro člověka od početí až po smrt. Je několik odborných institucí podporujících veganství a také jsou samotné příklady maminek veganek a jejich dětí, u nichž je možné si tuto informaci ověřit (např. 1 a 2)
Pokud jste o tom tedy doteď netušili nebo pochybovali, tahle otázka je zodpovězena. Veganská strava je plnohodnotná a zdraví nezávadná a pokud se člověk setkává s vegany s nějakými nedostatky v této oblasti, znamená to, že si nehlídají, co do sebe mají dávat. 

Vraťme se ale blíž k samotné odpovědi. Člověk tedy procitne - co to znamená? Znamená to, že dojde do bodu, kdy si dokáže na vlastní kůži představit/z části prožít utrpení, které zažívají zvířata ve velkochovech, při transportu nebo třeba na porážce. 
K tomu je potřeba, aby se k člověku vůbec nějaká informace o tom, co se děje, dostala. Nejčastěji se potom rozhodne podívat na dokument nebo klidně krátké video, aby si to tedy ověřil. 
Doporočuji třeba: Earthlings, Dairy industry explained in 5 mins
Samozřejmě nejvíce videí na toto téma pochází ze zahraničí a tak může člověk od nás namítat, že není potřeba to řešit a u nás je to určitě lepší. Přece jen jsme ale  všichni společně na jedné planetě a i když se něco děje v jiné zemi, nemuselo by nám to být lhostejné. Sice pro nás bude asi nejjednodušší dosáhnout změny právě na našem území, ale pokud by se tak stalo, můžeme tím podpořit i ostatní státy, ukázat, že to opravdu jde jinak a třeba jim pomoci, inspirovat.
 (Mysli globálně, jednej lokálně)

Související obrázek


Existují i videa z českých velkochovů. Uvidíme tam v jakých podmínkách zvířata žijí a dozvíme se nějaké informace a všechno je to povězeno s klidem a pohodovou hudbou. Pokud se ale snažíme zhodnotit jestli to je nebo není vhodné pro zvířata, bude nejlepší se od toho “pohodového zabarvení” odmyslet a snažit se na to pohlížet jinak. Pokud bychom video sledovali s nastaveným názorem - zvíře je pro nás na maso, nejspíš bychom k žádné nové myšlence nedošli. 
Můžeme si tedy představit, jak bychom se asi cítili na jejich místě. 
V tom případě bychom uviděli, že to rozhodně v pořádku není.


Kdo z nás chce žít celý život mezi čtyřmi stěnami, být neustále oplodňován (přesněji znásilňován), mít nalinkovaný život, nepřirozenou stravu, málo místa k pohybu a hlavně - být nucen snášet strach a bolest? 

A teď může přijít námitka: Vždyť přece nemůžeme srovnávat sebe a ta zvířata!? 
Ale proč ne? Protože se považujeme za inteligentnější bytosti? 
Jak se ale můžeme opovážit to brát takto? Každý je sám o sobě dokonalý a disponuje tím co mu, řekněme Bůh, nadělil. Jak řekl Einstein:
„Každý je génius, ale pokud budete posuzovat rybu podle její schopnosti vylézt na strom, bude celý svůj život žít s vědomím, že je neschopná.“
Zrovna ryba je výborný příklad. Na mnoho lidí určitě působí hloupě… to jak jen plave a kouká někdy takovým nepřítomným pohledem. “Vždyť jsme důležitější a chytřejší než ona!” To samé by si s naším mozkem mohla říct o lidské schopnosti udržet dech dlouhou dobu pod vodou. Hodnotit jiného tvora podle toho, jak ovládá naše vrozené schopnosti je docela od věci. Tím, že ryba existuje, má ve světě svoji úlohu, stejně jako my a jako všechno živé. 

Jedním z nejdůležitějších bodů ke zvážení je schopnost cítit bolest. Bolest asi většina z nás zrovna v oblibě nemá. Výzkumy prokazují, že zvířata také cítí bolest (škoda, že se spoléháme spíše na vědu než na to, jak to ze zvířete dokážeme intuitivně cítit). Všichni tedy cítíme bolest a víme jaké to je. Nebylo by špatné položit si tuto otázku - Přejete zvířeti, aby zažívalo bolest?

Pevně věřím, že odpověď zní ne.

Na tento aspekt bychom se měli při sledování zaměřit. Potom budeme schopni představit si, co musí nevinná zvířata úplně zbytečně zažívat.

Věřím, že i když jste ještě žádné takové video pořádně nesledovali, je pro vás to, co se snažím sdělit pochopitelné. Ráda bych vás teď pobídla k nahlédnutí do sféry našeho života, o kterou se až tolik nezajímáme a přitom je pro nás velmi důležitá (více přiblížím později)a taky bych vám ráda vzkázala, že pokud souhlasíte s tím, když řeknu, že jsme inteligentní bytosti a měli bychom se tedy zajímat o následky našeho chování, abychom se ujistili, jestli je to podle nás správné nebo ne, bude skvělé, pokud tomu dáte šanci a pokusíte se nahlédnout za oponu toho, co svými penězi a třeba i názory podporujete.

PS: Myslím, že právě v tomto ohledu mi to změnilo nazírání i na jiné oblasti života. Uvědomila jsem si, že jsem celou dobu podporovala něco tak zvráceného, aniž bych o tom věděla a začala jsem se tedy zabývat více následky mých dalších rozhodnutí, začala více zkoumat odkud pochází a jaký má dopad to, co nakupuji a co podporuji názorově. 

Tady nabízím pár odkazů, na kterých najdete užitečné informace: 
soucitne.cz
vegan-fighter.com
vegan.cz
veganka.cz/


Ms. Avodi





Komentáře