Ohňostroje - ano nebo ne?

Ohňostroj se může zdát jako vcelku zanedbatelné téma, nemyslíte? Nějaký barevný výbuch na obloze. Možná vypadá hezky, ale dokáže nadělat taky "pěknou" paseku. Tímto vám chci přiblížit jeho negativní dopad na okolí a spolu s tím nabídnout i způsob, jak to můžeme změnit.


Mě osobně se ohňostroje líbí a ráda se na ně dívám a…. to je asi tak všechno. Co jiného taky s tím? Je to jen taková… chvilková podívaná. Člověka ani nenapadne přemýšlet nad tím, co všechno může způsobit. Letos mě k tomuto zamyšlení dovedla pozvánka na událost na facebooku – Silvestra 2017 slavím bez rachejtlí.
Této události se účastní hlavně lidé, jejichž domácím mazlíčkům hlasité rány, doprovázející oslavu nového roku, způsobují velký strach. Nejčastěji tam jsou psi, u nichž se projevuje hlavně  kňučením, schováváním se a třesem nebo naopak agresivitou, pobíháním a štěkáním. Strach prožívají i menší domácí mazlíčci, koně, hospodářská zvířata a zvířata ve volné přírodě. Kromě nich dělá tato hlučná zábava problémy často taky malým dětem, starším lidem a potom ostatním, kterým se to neustálé bouchání venku prostě nezamlouvá.

Dobrým příkladem, jak může pyrotechnika ublížit je to, co se stalo přímo před očima lidí v Praze na Silvestra 2013. Po výbuších ohňostrojů mezi ně dopadlo několik zkrvavených labutí, které se polekaly a vletěly do drátů tramvajového vedení. 


Tady je ukázka některých příspěvků z facebookové události.



Tahle zkušenost se mě dotkla taky přímo, protože jsme měli první Silvestr s naším pejskem,  při němž jsme zjistili, že patří do té skupiny strašpytlíků. Chudák se bál chodit ven i několik dní po Silvestru a během těch „výbuchů“ venku se vždycky třepal a nevěděl kam se schovat...

Zvířatům mohou ublížit i na první pohled nevinné lampiony štěstí, nad kterými by bylo taky dobré se zamyslet. Souhlasím s popiskem.



Ale zpátky k ohňostrojům.

Dalším problémem je složení této pyrotechniky a znečištění ovzduší. Některá obsahuje rakovinotvorné látky, které můžeme vdechnout nebo vstřebat přes kůži. Když se podíváme na znečištění ovzduší na grafu pro Českou republiku, na půlnoc 31. křivka přímo vystřelí do výšky.


Naštěstí tyto škodliviny nezůstanou ve vzduchu tak dlouho, ale stále přispívají ke tvorbě dalších znečišťujících látek, které mohou poškozovat životní prostředí. Kousky prachu se dostávají také do půdy a vody, kde je mohou sníst třeba ryby, které potom jedí lidé. I když zrovna tohle „chvilkové“ znečištění nemusí vypadat jako problém, stojí nám to za to? Vpouštět si do našeho domova rakovinotvorné látky a znečišťovat si vzduch, který potřebujeme k životu, kvůli takové maličkosti? Na toto si musíme každý odpovědět sám. Já hlavně doufám, že v téhle moderní době to vymyslíme jinak a tuto tradici budeme moct zachovat, akorát v novém kabátu. 

Nakonec bych ještě chtěla připomenout to, co každý z nás zná. Hry s rachejtlemi přináší taky několik zranění lidem přímo jejich vybuchováním. To vidím hlavně jako problém toho, že je kdo ví jaká pyrotechnika prodávána kde komu. Navíc ji lidé často pouští když už mají nějaký ten alkohol v sobě a vůbec se to s něčím, co může být tak nebezpečné, neslučuje. Letos byl docela známý tenhle případ.

Těžko říct, jestli by bylo možné tuto zábavu zakázat za krátký čas úplně. Na některé věci je potřeba jít postupně a k tomu byl vytvořen návrh, který usiluje o určitá omezení používání pyrotechniky, pod který se můžeme podepsat a dát tak „těm nahoře“ vědět, že tu není něco v pořádku (např. v některých rakouských městech k tomu už přistoupili). Pokud na to máte podobný názor, určitě se připojte svým podpisem na tomto odkazu:

PETICE PRO REGULACI ZÁBAVNÍ PYROTECHNIKY

 A pokud jste jedněmi z těch, kteří si sami petardy kupují a odpalují, zkuste se prosím zamyslet nad tím, jestli to má pro vás i přes to všechno cenu.
 Každý krůček ke změně pomůže a postupem času můžeme dosáhnout i úplného skoncování s tímto způsobem oslavy a začít ji třeba vytvářet jinak a zároveň zachovat její podobu.

Díky za přečtení.


Komentáře