ROOTS

Ráda bych na začátek osvětlila název, který jsem tomuto blogu vybrala. Chtěla jsem, aby nebyl jen tak nahodilý, ale opravdu něco znamenal. Něco, s čím se spojuji a Roots mi při jeho vymýšlení tak nějak samo naskočilo do hlavy. Nejspíš správně.
Česky to znamená - kořeny.
A myslím tím ty, jejichž význam vidíme v našich předcích nebo také v dětství. 
Souhlasím s názorem, že stejně jako je důležité se po probuzení dobře naladit, abychom lépe procházeli zbytkem dne, dobře zažité dětství usnadňuje průchod celým životem.
Dětství je významné období, protože v něm získáváme úplně první životní zkušenosti a názory. To, co v tomto období prožijeme, si s sebou neseme dál.
Když to vezmu úplně od začátku...
Novorozeně sem, v podstatě, přijde jako nějaký “mimozemšťan”. Jeho život před tím, než se dostalo “ven”, vypadal úplně jinak.
Aby přežilo v tomto novém světě, musí se přizpůsobit jeho podmínkám, a proto se učí od jeho nejbližších. Spolu s nimi, jej také ovlivňují další lidé, se kterými se setká a různé situace, které si zažije. Na jemu nejbližší však padá ta velká odpovědnost, pomoci mu utvořit jeho osobnost - dobrým způsobem, což však není vždy lehký úkol a stává se, že některé děti nezačnou zrovna dobře. 
A tím se dostáváme k jádru věci. Ať už své dětství hodnotíme jakkoliv, myslím, že u každého z nás se najdou zranění, která nám v tomto období někdo nebo něco způsobilo. Ta zranění nás dál ovlivňují v průběhu života a dělají jej méně příjemným.
Pokud se to rozhodneme změnit, bylo by vhodné si více všímat pocitů, které se nám moc nezamlouvají a opakují se v podobných situacích. Někdy si nad nimi popřemýšlet, zavzpomínat, co je mohlo vytvořit a naučit se s celým tímto problémem pracovat. Na toto téma se více zaměřím v samostatném článku, protože teď by se jím odběhlo od hlavního sdělení.
Ve zkratce řečeno.. Pokud chceme žít život naplno a být tou nejlepší verzí nás samotných, je důležité se pomocí „nápověd“, které představují pocity, vrátit zpátky k našim kořenům – do situací, ve kterých se tyto pocity vytvořily a snažit se jim porozumět natolik, abychom se jimi nenechávali dál obtěžovat.

Další význam slova roots můžeme vidět v našich předcích.
Historii jsem sice nikdy moc v lásce neměla, ale zjistila jsem, že je důležité se dívat nazpět v čase, abychom se od našich předků mohli učit.
Stává se totiž, že jsme natolik pohlcení moderní dobou, že zapomínáme na to, na čem život opravdu stojí. V každé společnosti bylo něco, co se nakonec vyhodnotilo jako špatné a dnes se to dělá jinak. Zároveň jsme taky mohli u lidí vidět i způsoby chování a myšlení, na které by se nemělo zapomínat. 
Co třeba větší úcta k druhému člověku nebo přímo k našemu domovu – Zemi? Co třeba filosofické myšlení, které nám pomáhá rozebírat celý život do hloubky a zjišťovat, co je vlastně správné a co ne?
Zrovna tyto kvality mi v dnešním světě chybí, i když vím, že stále existují. A tak doufám, že se dostanou do popředí toho, co zastupuje první příčky hodnot dnešní společnosti.
………………………………………………………………………………………....................................................
Tento název jsem si vybrala z toho důvodu, že se chci posouvat dál. Zlepšovat se a směřovat k té nejlepší verzi sebe samé. A věřím, že "vracení se zpět ke svým kořenům" je jedna z cest, jak se k tomu přiblížit.

Ms. Avodi













Komentáře